Ungdoms SM 2023

Ungdoms SM 2023 spelades den 27 till 29 Juli i Uddevalla.

Trots att flera träningsdagar regnade bort var det ett laddat gäng som genomförde tävlingarna som spelades både på MOS och filt.

Vi börjar med genomgång av tävlingarna på MOS som gick över 2 dagar.

20230728_130421(0) 
Flickor A
Här gick Wendela Dustahall upp mot supertalagen Elin Spets och gjorde det jättebra, även om Elin drog det längsta strået så bjöd Wendela upp med fint spel och avslutade med en superbra 29 runda och tog med sig silvermedaljen hem.

Pojkar A
Här jagade Oscar Holmlund medalj, men fick enligt han själv en trög start trots en stark avslutning på 29 slag så blev det en 4:e plats endast 2 slag från från 3:e platsen.

Pojkar B
Här hade Jonathan Näslund förhoppningar på medalj men en väldigt tung 3:e runda grusade chanserna för medalj, efter att sedan ha avslutat tävlingen med fantastiska 28 slag och plockat hela 10 slag mot Joar från Uddevalla så blev det en hedersam 4:e plats endast 3 slag från bronset, men revanch skulle komma....

20230728_131251 
Flickor C
Här hade vi två deltagare i Manell Bane och debuterande Millie Peterzon Nordlund.
Detta blev en kamp mellan Millie och Tea från Gullbergsbro och Amanda från Uppsala och placeringarna skiftade flera gånger under de 4 varven.
Slutligen blev det en 3:e plats och brons till Millie, endast 3 slag från silvret (Tea Paajanen) och 4 slag från guldet (Amanda Ryner) medan Manell kom på 4:e plats.

20230728_131418  
Pojkar C 
Även här hade vi två deltagare i Josef Bane och Kasper Näslund som även han gjorde sitt första USM.
Här var Jesper från Tuve Tigers helt överlägsen och det blev en kamp mellan Josef och Ken från Uppsala om 2:a och 3:e platsen där allt avgjordes på den sista rundan då Ken gick in på 35 slag medan Josef gick in på 37 slag vilket resulterade i att Ken Spets tog silver och Josef Bane fick bronset.
Kasper Näslund kämpade på jättefint och gick in på en 6:e plats.


Filttävlingen spelades den avslutande lördagen med 2 varv för C klasserna och 3 varv för A resp. B klasserna.

20230729_144127 

Flickor A
Åter igen en kamp mellan Wendela Dusthall och Elin Spets, här var det dock inget snack om saken då Elin är en erfaren filtspelare och Wendela är helt ny på filt. Wendela kämpade på bra och ska ha en stor eloge för sin inställning och kämpande och får därmed en silvermedalj med sig hem.

Pojkar A
Oscar Holmlund gör en efter förutsättningarna, riktigt bra tävling och går in på en 4:e plats. Inför sista varvet gick han ut i ledarboll med sin dåvarande 3:e plats men tappade tyvärr en placering och slutade 4:a, endast 2 slag från bronset. Dock skall vi ta med oss att han slår ett antal spelare som normalt sett mestadels spelar filt medan Oscar nästan uteslutande spelar MOS. Riktigt bra spel och grymt kämpat Oscar !

20230729_145337 
Pojkar B
I en intervju inför USM tyckte Jonathan att hans mål var att inte komma sist på filten och även om besvikelsen över den missade medaljen på MOS satt kvar i huvudet så gick han ut och spelade stabilt men inför det sista varvet var han dock 6 slag efter 3e platsen som Rasmus från Eskilstuna då hade.

Men precis som på sista varvet i MOS-tävlingen så hände det saker.

Jonathan slog till med nytt personligt rekord på banan och gick in på 42 slag och plockade med den rundan in hela 9 slag och passerade Rasmus och säkrade en lite överraskande bronsmedalj. När sedan kompisen Linus från Norrtälje även han hade en tung avslutning på bana 18 så vart det helt plötsligt ett "sudden death" spel om silvret mellan Jonathan och Linus. Där gick dock Linus ut som segrare redan efter bana 1 och Jonathan fick "nöja sig" med bronset och sin 1:a medalj på filt.

364254860_607813761500488_8333648985488731682_n 
Flickor C
Här överraskade Manell Bane med ett jättefint spel som resulterade i en bronsmedalj medan Millie Peterzon Nordlund kom på 4:e plats.
Vann gjorde Amanda Ryner från Uppsala och silvret gick till Tea Paajanen från Gullbergsbro.

Pojkar C
Josef Bane hade som mål att ta medlaj här men orkade inte riktigt ladda om efter MOS-tävlingen och slutade på en 4:e plats.
Vann gjorde Jesper Brodén från Tuve Tigers före Ken Spets, Uppsala och Emanuel Lippert från Eskilstuna.
Kasper Näslund slutade på en 7:e plats.

Avslutningsvis vill vi hylla alla våra ungdomar för den inställning och den kämparglöd de visat under denna vecka.
Alla har gjort sitt yttersta och många har överträffat sig själva både på MOS:en men speciellt på filten som flera av våra ungdommar aldrig hade spelat innan träningen nere i Uddevalla.


  • Skribent: Anders Näslund
  • Uppdaterad: 2024-03-26

Vi sponsrar Sundsvalls BGK